
- od Michal Staša
- Zveřejněno před 2 lety
Profesionální chladicí a mrazicí technika není až tak profesionální, pokud jde o spotřebu energie. Různá zařízení pro uchovávání potravin a zařízení pro jejich komerční prezentaci používá skoro každý supermarket, hotel, restaurace, bar a jídelna. Průměrný výrobek ale spotřebuje značné množství energie a pro uživatele znamená vysoké náklady – taky proto, že na rozdíl od chladniček a mrazniček pro domácnosti nejsou profesionální spotřebiče označovány energetickým štítkem. Spotřebu energie u neúsporné chladicí a mrazicí techniky lze použitím energeticky nejúčinnějších produktů snížit o 30 až 50 %. „Energeticky účinné profesionální přístroje s víkem mohou ušetřit za dobu své životnosti až několik desítek tisíc Kč,“ říká koordinátor projektu ProCold v České republice Michal Staša.
Přílohy
- Pro_Cold_TZ_2-2018.pdf - 228,543 KiB
Příklady produktů
-
Liebherr GKPv 1490
- Energetická třída: C
- Roční spotřeba (kWh): 1117
- EEI (%): 47.6
-
Electrolux Ecostore Premium HP (ESP71FFCA)
- Energetická třída: C
- Roční spotřeba (kWh): 1630
- EEI (%): 41.3
-
Liebherr GGPv 1490
- Energetická třída: C
- Roční spotřeba (kWh): 3287
- EEI (%): 49.2
-
AHT Macao 210 (U) ..
- Energetická třída: B
- Roční spotřeba (kWh): 2373
- EEI (%): 39.3
-
Frigoglass Smart-450L SLEC (R290)
- Energetická třída: A
- Roční spotřeba (kWh): 318
- EEI (%): 14