Kávovary na přípravu espresa stále častěji nacházíme ve vybavení českých domácností. Navíc některé studie ukazují, že kávovar často spotřebovává více elektrické energie než například úsporná chladnička třídy. Z důvodu pohodlí i kvality připravovaného nápoje roste zastoupení kávovarů v českých domácnostech. Nadto jsou tyto spotřebiče zodpovědné za nezanedbatelné ztráty energie, protože spotřebují značné množství elektrické energie nanepřetržité nahřívání šálků, případně po přepnutí do pohotovostníhorežimu.
Ve výběru nejsou zahrnuty kávovary na filtrovanou kávu, kombinované kávovary a (komerční)
stroje se stálým přívodem vody.
Technická kritéria
Pro zveřejnění na stránkách
www.topten.info a www.uspornespotrebice.cz, musí produkty splňovat následující kritéria:
- Automatický přechod do úsporného režimu, ve kterém je vypnuto permanentní nahřívání vody a přístroj přejde do pohotovostního režimu.
- Doba pro automatický přechod, nastavená ve výrobě je:
- max. 30 minut pro automatické kávovary,
- max. 15 minut pro kávovary na kapsle/pákové.
- Doba pro automatický přechod, nastavitelné spotřebitelem:
- max. 3 hodiny pro automatické kávovary,
- max. 30 minut pro kávovary na kapsle/pákové.
- Měření energie dle ČSN EN 60661 ed. 2 a následné zařazení do energetické třídy dle švýcarského energetického nařízení:
- automatické kávovary: energetická třída A
- ostatní kávovary: energetická třída A+
- Automatické vypínání nelze vypnout na přání uživatele.
- Požadované informace jsou dodány výrobcem. V opačném případě nelze výrobek prezentovat. Výrobek je dostupný v nějakém evropském státě.
Zdroje dat
- Deklarace dodavatelů a prodejců
- Národní databáze a webové stránky Topten www.topten.info, Měření zkušebních laboratoří (např. www.salt.ch)
Pravidla prezentace
Produkty v databázi jsou řazené do
kategorií podle výdajů za elektřinu v průběhu 10 let jejich používání.
Pravidla prezentací mohou být měněny šipkami v záhlaví tabulek.
Slovníček pojmů
Značka, model, podobné modely
Názvy značek a modelů jsou v hlavním
seznamu spotřebičů. Produkty podobné konstrukce a se stejnými
technickými specifikacemi jsou v seznamu uvedeny jen jednou. Podobné
modely (které se většinou liší jen barevným provedením) jsou pak uvedeny
v kolonce „podobné modely“.
Tlak (bar)
Na přípravu „pravého“ espresa je potřeba alespoň 8 barů, takže kávovary s nižším tlakem vyrobí spíše filtrovanou kávu.
Náklady na elektřinu
Předpoklady:
- Životnost výrobku: 10 let
- Roční spotřeba elektrické energie je vypočítána dle spotřeby uvedené na švýcarském energetickém štítku.
- Tarif za elektřinu: 10 Kč/kWh (je nutné brát jako orientační, může se
značně lišit v závislosti na regionu a sazbě odběru elektrické
energie).
Příkon v pohotovostním režimu (W)
Pokud je přístroj v pohotovostním režimu (standby), není aktivní
ohřev vody. Kávu je pak možné připravit jen poté, co je voda zahřátá na
potřebnou teplotu. V pohotovostním režimu jsou napájeny jen jednotky,
které zajišťují například viditelnou indikaci stavu či časové spínače,
které jsou stále aktivní. U některých kávovarů jsou udávány dvě různé
hodnoty pohotovostního režimu: před a po přechodu do úsporného režimu.
Přechod do úsporného režimu (Auto-Power-Down)
Doba v hodinách (minutách), nastavená
výrobcem, za kterou se přepne kávovar do úsporného režimu po tom, co byl
naposledy aktivní či v chodu.
Další informace
Publikace (v angličtině)
Topten research on the Auto-power-down delay times of coffee machines. Barbara Josephy (Topten International Group, TIG), 2012.
Ecodesign preparatory study on Non-tertiary coffee machines (DG ENER Lot 25). Červenec 2011.
Super efficient coffee machines - best available technology and market transformation. Barbara Josephy, Eric Bush, Jürg Nipkow, Adelmo Pilone. EEDAL 2011
Strategies to Enhance Energy Efficiency of Coffee Machines. Eric Bush, Jürg Nipkow, Barbara Josephy, Susanne Heutling and Rainer Griesshammer (Topten International Group TIG, Swiss Agency for Efficient Energy Use S.A.F.E., German Federal Environment Agency, Oeko-Institute). EEDAL-Conference, Berlin 2009.
Energy label for coffee machines. Jürg Nipkow and Eric Bush (S.A.F.E.). EEDAL-Conference, London 2006.
Normy a ekoznačení
Metodika a kalkulační vzorec Euro Topten pro spotřebu elektřiny kávovarů v domácnostech. Euro-Topten a S.A.F.E., 9. května 2009. (v angličtině)
Tabulka pro jednoduchý výpočet spotřeby energie v závislosti na typickém užití (v angličtině)
IEC 60661 Ed. 2.2 (2006 – 02). Metodika měření výkonu kávovarů pro domácnosti (v angličtině).
Nařízení Evropské komise o spotřebě v pohotovostním režimu a vypnutém stavu:
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1275/2008 ze dne 17. prosince 2008, kterým se
provádí směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/32/ES, pokud jde o
požadavky na ekodesign z hlediska spotřeby elektrické energie
elektrických a elektronických zařízení určených pro domácnosti a
kanceláře v pohotovostním režimu a ve vypnutém stavu
Ekodesign spotřebičů: Nekomerční kávovary DG TREN LOT 25 (v angličtině)
Švýcarské energetické nařízení
Evropské nařízení ekodesignu 1275/2008 k pohotovostní spotřebě a spotřebě ve vypnutém stavu
Evropské nařízení ekodeisgnu 801/2013 k funkci síťového pohotovostního stavu
Norma ČSN EN 60661 ed. 2 Metody měření funkce elektrických kávovarů pro domácnostNorma ČSN EN 60661 ed. 2 Metody měření funkce elektrických kávovarů pro domácnost
Instituce
- APPLiA Home Appliance Europe, Association of home appliance manufacturers in Europe.
- CECED, Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů
- GfK Group
- S.A.F.E. Swiss Agency for Efficient Energy Use, Zurich, Switzerland
- S.A.L.T. Swiss Alpine Laboratories for Testing of Energy Efficiency, Chur, Switzerland
- The Blue Angel / Der Blaue Engel – Nejstarší a nejznámější ekoznačka na světě
Informace pro výrobce a obchodníky
Prosíme výrobce a obchodníky, aby nás informovali na seven@svn.cz,
pokud mají ve své nabídce další kávovary, které splňují kritéria
ToptenACT, rádi vybrané modely přidáme do databáze.
Obsah této webové stránky zavazuje pouze jejich autory. Nemusí
nutně odrážet stanovisko Evropské unie. Evropská komise ani agentura
EASME nenesou odpovědnost za jakékoli případné využití zde obsažených
informací.
Aktualizace kritérií: 7/2022