Úspory energie - vaření

  • od Michal Staša
  • Zveřejněno před rokem

Vaření se vždy podílí na naší spotřebě domácnosti. Samozřejmě podíl je vyšší pro nadšené kuchaře, ale úsporu lze najít i v domácnostech, kde se vaří jen zřídka.

Nejvyšší úsporu, kterou máme každý den na očích, najdeme v rychlovarné konvici. Všeobecný nešvar je vaření podstatně většího objemu vody než skutečně potřebujeme. Odměřit vodu podle cílového šálku či konvice je praxe, která nám ročně do rozpočtu přinese stovky korun navíc. Vyplatí se také naučit se zapínat myčku až při úplném zaplnění, vařit vždy s pokličkou a zbytečně nepředehřívat troubu.

V domácnostech vyhazujeme bohužel mnoho potravin a leckdy i zbytečně. Zejména je třeba rozlišovat datum „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost“. Především u mnoho potravin, které prošly minimální trvanlivostí, jsou stále v pořádku a není třeba je vyhazovat.

V dlouhodobém horizontu se vyplatí investice do účinného indukčního sporáku, zvláště oproti klasickému odporovému ohřevu či sklokeramické desce. Při větší rekonstrukci kuchyně je vhodné také vybrat úspornou digestoř alespoň ve třídě A a úspornou dřezovou baterii snižující průtok teplé vody.

Celá infografika v PDF v příloze níže

Přílohy

Příklady produktů